Burrows Mews

This small block of three flats forms part of a mixed-use development on Blackfriars Road. With two one-bedroom flats and a two-bedroom duplex unit above, the design responds to the tight urban site with stock brick façade to the street and sculpted, timber façade to the rear.

Each of the flats has a private garden or balcony. We have carved out space from the front façade to create recessed balconies. These give residents privacy while maintaining solidity on the street.  To the rear, a stepped section minimises impact on the adjacent properties and creates opportunities for green roofs.

The rear of the building steps to maintain daylight levels to neighbouring properties. The resulting flat roofs are to be planted to create habitat for wildlife and to improve the microclimate.  The use of timber on this façade reflects the more private nature of the space and helps to soften it – improving acoustics.

© 2021 Reed Watts. All Rights Reserved.