Ightham Mote

Reed Watts are working with Landscape Architects Colvin & Moggridge to design a new visitor reception, retail shop and associated landscape works for Ightham Mote in Kent, a Grade 1 listed building and Scheduled Monument.

The scheme proposes a new pavilion set within a reinstated walled garden, close to the existing café structure. The new building and entrance forecourt provides a generous and flexible space for visitors to orientate themselves before approaching the house and the wider estate. The new building sits sensitively in the garden landscape so as to remain subservient to the stone wall which encloses it.

Contrasting to the rich combination and arrangement of materials of the Manor House, the new structures will be characterised by a simple palette of natural finishes–hempcrete, lime and timber– whilst incorporating subtle areas of craft and delight.

Along with the use of renewable materials, a ground source heat pump, passive ventilation and good levels of insulation will ensure that the building is as sustainable as possible.


Aerial photo courtesy of the National Trust

© 2019 Reed Watts Architects. All Rights Reserved.